Les inscripcions que apareixen a la “cova dels jurats” de Cales Coves ens indiquen que entre els segles II i III dC., cada 21 d’abril, es celebraven rituals vinculats al culte de la fundació de Roma. Amb el nom de dies natalis de Roma, els edils, es reunien a cales Coves per celebrar aquesta festivitat. A partir d’aquesta efemèride el Museu de Menorca i Fra Roger proposen un viatge a la Menorca romana a través de la gastronomia i trepitjant el llegat que ens van deixar els romans en el nostre territori.
El programa dóna cabuda a activitats de diversa índole, conferències en les que ens endinsarem a les cerimònies fundacionals de les ciutats romanes, amb una representació més o menys lliure de la mateixa, divagarem sobre l’evolució de la cuina romana fins els nostres dies, veurem una breu representació teatral, visitarem Sa Nitja, un dels jaciments romans més importants de Menorca, i tot això acompanyat de diversos tasts gastronòmics de cuina romana; hi haurà també un dinar romà al restaurant del Club Nàutic de Ses Salines (Fornells); i no mos oblidam dels fillets i filletes, els convidam a participar en un taller de cuina romana.
Aquestes jornades compten amb la col·laboració de la catedràtica d’arqueologia i presidenta de l’Ateneu de Maó, Maite Orfila, especialitzada en època romana; Núria Bàguena, especialista en cuina històrica, i amb molta experiència en l’organització d’activitats culinàries; Rosa Rotger, bloguera gastronòmica, Tiberis, membre de Fra Roger; Pep Pelfort, cuiner, escriptor gastronòmic, director del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca i membre de Fra Roger; l’arqueòleg Fernando Contreras, director del Sanisera Archaeology Institute, i l’Orfeón Mahonés. Tot això, coordinat per l’arqueòleg Borja Corral, per part del Museu de Menorca i per Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger.
L’objectiu d’aquestes jornades va ser apropar a tots els menorquins al passat romà de l’illa, endinsar-mos als costums, a la vida quotidiana, a com i què menjàven, d’una manera divertida i amena, sense deixar de banda el rigor històric. Aquest va ser el programa:
DIVENDRES 29 D’ABRIL
Xerrades, representació teatral i tast gastronòmic. Museu de Menorca. Maó
Deu minuts després de les set, na Carolina Desel (directora del Museu de Menorca) i en Josep Borrás (president de Fra Roger) van donar la benvinguda als assistents i van presentar les jornades que es van desenvolupar durant tot el cap de setmana. Per la seua part, l’arqueòleg Borja Corral, impulsor d’aquest «Viatge culinari a la Menorca Romana», va presentar els dos ponents.
Margarita Orfila, catedràtica d’Arqueologia del Departament d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Granada, i presidenta de l’Ateneu de Maó, va disertar sobre “El beneplàcit dels déus, així es començava una ciutat», exposant de forma brillant el procés que es seguia per a crear una ciutat, centrant-se concretament en la fundació de Roma. Per la seua part, Pep Pelfort, escriptor gastronòmic i cuiner, director del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca i membre fundador de Fra Roger, va protagonitzar una entretenguda xerrada, titulada “Del moretum a la maonesa”, argumentant l’especificitat de Menorca a l’hora de fer el seu propi «moretum», una emulsió de formatge, all, oli i herbes aromàtiques, que en cas de la nostra illa podria ser la maonesa; va fer també un elogi del morter, d’on ve la paraula «moretum», com una eina que es troba a totes les cultures, i que té la funció d’extreure les essències dels aliments, i d’aconseguir allò de «de molts en feim un», en referència a les emulsions de diversos productes per a conseguir un producte diferent als que el conformen.
Tot seguit, dos actors de l’Orfeón Mahonés, dirigits per Manolo van animar la trobada amb una breu representació teatral, “L’anada al teatre”, petita peça teatral còmica, que va donar pas al tast gastronòmic. La catalana Núria Bàguena, experta en patrimoni culinari, i la santclimentera Rosa Rotger (blog Tiberis) van presentar el tast de «moretum» i «mulsum», que elles mateixes havien preparat. El moretum és una salsa feta amb formatge, all, oli i herbes aromàtiques (julivert, menta, alfàbrega, coriandre, etc, les herbes que es tenguin més a ma), i va resultar molt saborosa i apreciada pels assistents. Al moretum el van acompanyar amb vi negre de Binitord al que li havien posat mel de Menorca i pebre negre, convertint-lo així en el Muslum. Una vetlada ben interessant, entretenguda i saborosa!
Aquí podeu veure el video de la notícia que va emetre IB3TV:
DISSABTE 29 D’ABRIL
Taller. Centre Municipal d’Art. Ciutadella
11:00. Taller de cuina romana per a fillets i filletes. Un grup de fillets i filletesan conèixer les espícies romanes i van fer moretum, amb les indicacions i la supervisió de Núria Bàguena. El resultat va ser bonissim, i va ser donat a tastar a la gent que passava pel Centre Municipal d’Art.
DIUMENGE 1 DE MAIG
Visita guiada, cerimònia, tast i àpat
11: 00 Visita guiada a l’assentament romà de Sanisera ( Sanitja, Es Mercadal), a càrrec de Fernando Contreras, arqueòleg. Cerimònia “Rite fundacional d’una colònia romana”, a càrrec de Borja Corral, arqueòleg. Tast de panis nauticus i panis militaris, amb Mulsum, a càrrec de Rosa Rotger i Núria Bàguena (aquesta visita, la cerimònia i el tast es van haver de suspendre per mal temps)
14h00 Àpat de Cuina Romana al restaurant del Club Nàutic Ses Salines, a càrrec de David Coca i Oriol Carrió, assessorat i comentat per Núria Bàguena. Abans de passar a la taula, els assistents van poder conèixer un munt d’espícies de l’època romana que havia duit na Núria Bàguena, que va explicar per a què servien cadascuna. Tot seguit, unes 50 persones van disfrutar d’un excel·lent menú de cuina romana
Menú: Sirapa; Indicum pisum; Minutal ex pecoquiis; Coliculis, alicam, nucleis et uva passa; Dulcia; Vi: Mulsum, fet amb Ferrer de Muntpalau amb mel i pebre negre. Preu: Adult 25€ / Infantil 15€